گز گز و خواب رفتگی دستها و سندرم تونل کارپال (مچ دست) چیست؟
آیا می دانید یکی از شایعترین علل گزگز و خواب رفتگی دستها سندروم تونل کارپ میباشد. این بیماری به علت گیر افتادن عصب در مچ دست ایجاد می گردد.
تونل کارپ در واقع مجرایی طبیعی در مچ دست برای عبور عصب مدیان (median) می باشد. و این عصب حس سه انگشت اول و نصف انگشت چهارم را بر عهده دارد.
وارد شدن فشار به این عصب سبب گزگز و یا بی حسی دست، و نهایتا ضعف و ناتوانی دست می گردد.
معمولا علائم ناشی از سندروم تونل کارپ هنگام نگه داشتن گوشی تلفن و یا روزنامه و یا گرفتن فرمان خودرو و یا صبح هنگام بیدار شدن از خواب شدیدتر می گردد.
خوشبختانه با تشخیص به موقع، این بیماری بدون جراحی قابل درمان بوده و گزگز و بی حسی دستها برطرف شده و عملکرد طبیعی دست به آن باز میگردد.
علل ایجاد:
عوامل بسیاری در ایجاد این بیماری دخیلند مانند:
- – شکل و آناتومی بدن و دست،
- -نحوه استفاده از دستها و انجام کارهای ظریف تکراری مانند استفاده طولانی مدت از تلفن همراه و یا کار با کامپیوتر و یا کارهایی مانند فرشبافی و یا سایر هنرهای دستی،
- -برخی بیماریهای سیستمی مانند دیابت و مشکلات تیرویید،
- ⁃ ضربه به مچ دست که سبب شکستگی استخوانهای مچ دست شود، و یا التهاب ناشی از آرتروز مچ دست
تشخیص بیماری:
- ⁃ شرح حال بیمار و معاینه توسط پزشک،
- ⁃ گرفتن عکس رادیولوژی بنا به تشخیص پزشک جهت بررسی تشخیصهای افتراقی دیگر درد مچ دست،
- ⁃ انجام نوار عصب و عضله ( الکترومیوگرافی): تشخیص دقیق این مشکل تنها با انجام نوار عصب و عضله میسر می باشد. با انجام این تست سایر علل گزگز دست مانند رادیکولوپاتی گردنی (دیسک گردن) نیز قابل تشخیص می باشد.
درمان:
در صورت تشخیص به موقع این بیماری درمانهای غیر جراحی آن می تواند کاملا موفقیت آمیز بوده و می توان از نیاز به جراحی پیشگیری کرد.
روشهای مختلف درمان سندروم تونل کارپ:
- ⁃ استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروییدی: که در شروع علائم برای کاهش درد و التهاب استفاده می گردد.
- ⁃ فیزیوتراپی و استفاده از مودالیته هایی چون اولتراسوند و لیزر
- ⁃ ورزش درمانی و درمانهای دستی:
- – تمرینات کششی برای تاندونها و عصبها
- – درمانهای دستی مچ دست برای کمک به افزایش فضای مچ دست
- -اصلاح عادات حرکتی
- ⁃ استفاده از مچ بند طبی آتل دار مخصوص: یکی از روشهای مهم درمان سندروم تونل کارپ میباشد. این مچ بند، مچ دست را درحالت طبیعی و در زاویه مناسب نگه می دارد تا کمترین فشار به عصب مدیان وارد شود. و سبب کاهش علایم و پیشگیری از آسیب بیشتر عصب گردد.
- ⁃ ترریق موضعی کورتیکواستروییدها: این تزریق باعث کاهش فشار داخل تونل مچ دست شده و سبب کاهش علایم و درد و التهاب می گردد. و سبب می گردد تا فشار کمتری به عصب مدیان وارد شود. و در بسیاری از مواقع نیاز به جراحی برطرف می گردد.
- ⁃ عمل جراحی : در صورتیکه علایم بیمار با انجام درمانهای غیر جراحی برطرف نگردد برای بیمار جراحی مچ دست تجویز می گردد.